Votul electronic cu candidat unic…


Fix ce urmaream televizorul in aceasta dimineata si am vazut o transmisie live a rtv.net, de la congresul PSD pentru alegerea conducerii. In prim plan, Valeriu Zgonea a vorbit despre premiera absoluta in viata politica romaneasca si in special a partidelor romanesti, votul electronic introdus pentru alegerea conducerii PSD.

Ca-i o singura optiune de vot prin sistemul, in premiera absoluta, electronic, adoptat de PSD in cadrul congresului n-are rost sa vorbim. Sa speram ca nu va fi fraudat cumva [...]

Ce cred ca are rost sa vorbim este faptul ca, conform declaratiilor facute in direct de Zgonea, premiera reprezinta un prim exercitiu inaintea introducerii in sistemul electoral romanesc a votului electronic.

Sunt tentat sa cred o astfel de declaratie fiindca ea vine din partea unuia dintre putinii oameni care inteleg extrem de bine ce inseamna rezultate, baze de date rezultate si in general ce inseamna numaratoarea voturilor unor alegeri.

El si cu Adrian Videanu, doi oameni care inteleg mai bine decat oricine ce inseamna baze de date, numaratori paralelel si logistica electorala – poate chiar mai bine decat cei de la BEC-urile formate in fiecare an electoral sau chiar mai bine decat AEP.

PS: Inca de prin 2009 la alegeri.tv am demarat o cauza pentru introducerea votului online in Romania. In decembrie 2009 cauza avea deja vreo 2000 de sustinatori, ce-i drept, mult prea putina sustinere si buzz pentru a fi luata in seama o astfel de initiativa.

Sa speram ca anul electoral 2014 ne va prinde cu alegerile online… Ce credeti: e doar un moft sau o necesitate?


Leave a Reply