Rezultate alegeri 25 aprilie, 2010.


In data de 25 aprilie, 2010, au avut loc alegeri partiale in doua localitati din Romania. Este vorba de Ramnicu Valcea, unde cetatenii au fost chemati la urne, in turul doi, pentru a alege primarul, si de Bucuresti, Colegiul 19 deputati, unde cetatenii au fost chemati la vot pentru a doua oara in istoria alegerilor uninominale parlamentare.

In Bucuresti situatia a fost putin mai tensionata, cel putin asa am perceput-o noi, sediul nostru aflandu-se pe raza sectorului 4, in apropierea Colegiului 19, prin faptul ca a existat o oarecare agresivitate in campania electorala, luand ca exemplu materialele de promovare stradala care s-au aflat intr-o competitie evidenta. Mai mult decat ceea ce am reusit noi sa percepem, in aceasta campanie electorala a avut loc si un incident neplacut, unul dintre sediile de campanie electorala fiind vandalizat. Evident, prezumtia de nevinovatie ramane in picioare, insa, sediile de campanie electorala nu sunt vanalizate din senin.

Care-i scorul?

Scorul pe partide, am putea spune, ca este 2-0, acolo unde PD-L in data de 25 a jucat cu doi adversari, poate chiar cu trei: PSD, PNL, PC. Pentru rezultate exacte, la pagina asta, aveti linkuri catre fiecare alegere in parte.

Nu vrem sa facem o analiza clara a campaniei electorale pentru ca nu am putea fi realisti. Nu ne permitem sa acoperim, clar, prin intermediul Alegeri.TV si a acestui blog, toate evenimentele si alegerile ce au loc in Romania, referindu-ma aici la cele partiale. Legislatia si informatiile cu privire la alegerile ce au loc in Romania sunt atat de incurcate incat, pentru a desfasura alegeri in Romania este nevoie de o decizie a Guvernului, chiar daca legislatia lasa vacante diverse functii publice, prevede interimat pentru acestea, prevede data limita pana la care se vor organiza alegeri insa nu permite organizarea propriu-zisa a acestora fara hotarare de la centru.

Proiect pilot pentru depistare vot multiplu

Cu ocazia alegerilor din Colegiul 19 Bucuresti, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Prefectura Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 4, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti si Institutul Naţional de Statistică au testat un sistem ce isi propune sa depisteze in timp real votul multiplu, tentativele de vot multiplu.

Acest test, probabil, face parte din strategia de implementare la nivel national a acestui sistem. Sistemul este necesar avand in vedere scandalurile, dovezile si acuzatiile ultimelor alegeri ce au avut loc in Romania, cu privire la voturile multiple inregistrate.

Pe scurt, sistemul verifica fiecare alegator in momentul in care acesta se prezinta la vot, cu privire la existenta datelor personale in Registrul Electoral, adica in lista de persoane cu drept de vot. Verificarea se face pe baza codului CNP. Daca alegatorul este prezent in lista de persoane cu drept de vot, se face verificarea cu privire la votul multiplu, adica se verifica daca CNP-ul alegatorului a fost inregistrat deja in lista de CNP-uri cu care s-a exercitat deja dreptul de vot.

Pana la aceasta ora, nu am aflat de vreun incident care sa decredibilizeze acest sistem testat in Colegiul 19.

Eu unul ma bucur nespuns de mult ca se incearca, ca s-a depasit acea frica de internet si sistemele informatice care, evident, nu-i asa… pot fi fraudate.

Urmatorul pas va fi implementarea la nivel national a acestui sistem de depistare a votului multiplu. Cineva spunea la alegerile locale din 2008 ca situatia a fost atat de dezastruoasa in termeni de corectitudine a votului, incat, chiar daca se stia identitatea tuturor celor care au votat de mai multe ori, nu s-ar fi putut face nimic:  Statul roman nu si-ar fi permis sa gestioneze aceasta situatie, nu ar fi putut gestiona atatea dosare penale, nu ar fi avut atatea locuri in puscarii.

Cand vom vota online?

Avand in vedere aceasta miscare in vederea informatizarii procesului electoral, incepem sa avem mari sperante ca la urmatoarele alegeri parlamentare, generale, va exista aceasta posibilitate. Nimic nu e batut in cuie pana in anul alegerilor, an in care, asa cum stim din istoria recenta, poate aduce mari schimbari in legislatia electorala.

Va reamintim de cauza deschisa de catre Alegeri.TV, pe Facebook.com, ce isi propune sa promoveze introducerea votului online in Romania, mai ales ca ne aflam si in fata unui alt proiect national de e-guvernare.

http://www.causes.com/causes/325673

PS: anul asta Alegeri.TV implineste 3 ani. Ne-am rezervat, recent, o pagina pe facebook.com: ww.facebook.com/alegeri


One Comment

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Alegeri TV. Alegeri TV said: Zilele votului multiplu sunt numarate. http://bit.ly/aW0PFA [...]

Leave a Reply