O interpelare pierduta


Interpelarea, asa cum ne invata DEX-ul, este o “intrebare (adresată de obicei în parlament de către un deputat unui ministru) prin care se cere o explicație (referitoare la rezolvarea unei chestiuni,a unor acte etc.” sau “o actiune prin care se cere cuiva să dea un răspuns, să dea socoteală asupra unui fapt…

Exact ideile de mai sus ne-au condus la dezvoltarea unui sistem ce permite utilizatorilor sa comunice cu politicienii importanti, candidatii prezentati ca participand in alegeri. Noi am denumit acest sistem ceva mai simplu, la momentul dezvoltarii si implementarii in paginile de profil ale candidatilor, cu un nume de cod generic: “Dialog“.

700-800 de mesaje transmise prin intermediul acestui sistem nu au primit raspunsuri din partea politicienilor, lucru ce poate fi interpretat ca o lipsa de interes pentru ceea ce utilizatorul de internet, cetatean al Romaniei, contribuabil si mai mult ca sigur votant, are de spus sau intrebat. Sau sa fie doar o neintelegere a ceea ce inseamna comunicarea prin Internet, email, etc?

interpelari-politicieniAceasta lipsa a raspunsurilor din partea politicienilor, care in calitatea lor de candidati nu raspund mesajelor trimise de utilizatori, este totusi suprinzatoare, mai ales ca din totalul de peste 1,000 de mesaje primite de Alegeri.TV, aproximativ 350 au fost respinse inainte de publicare (din cauza lipsei de relevanta, a atacurilor evidente la persoana, precum si din alte cauze legate de politica de impartialitate a site-ului nostru).

Pentru ca 2009 se apropie de final, putem sa ne uitam la “fotografia” interesului aratat de politicieni alegatorilor in 2009:

– 38 de raspunsuri (3%)

- 354 respinse. (31% irelevanta, solicitari donatii, atacuri la persoana, etc.)

- 660 de interpelari fara raspuns (66%).

Sistemul de dialog dezvoltat la Alegeri.TV anunta automat toate partile  implicate.  La Alegeri.TV politicienii preocupati cu adevarat de treaba asta cu online-ul, au posibilitatea de a-si administra singuri profilul sau prin intermediul unui reprezentant/consilier, etc. Si sunt unii care o fac, deci nu suntem chiar nebuni :)

Daca nu exista totusi acest interes, manifestat pe cont propriu de politicieni, pentru dialog cu electoratul, Alegeri.TV trimite totusi, automat prin email, catre secretariatele partidelor din Romania, mesaje in care sunt prezentate intentiile utilizatorilor precum si alte detalii ale interpelarilor.

De cata organizare are nevoie secretariatul unui partid pentru a forwarda un mail? Sau ca secretarele domnului deputat/senator/ministru sa tipareasca pe un mediu familiar (si mai putin ecologic) mesajul?

Intelegem ca Internetul nu este mediul preferat de desfasurare al politicienilor (nu este la indemana si nici nu are eficienta kilogramului de faina si sticlei de ulei), insa inclusiv alegerile recente au aratat ca orice vot conteaza. Stimati politicieni, macar mimati ca va pasa. Asta daca vreti voturile celor ce folosesc onlineul. Doar in curand o sa ne chemati din nou la urne, nu?

Update. pe 21 decembrie s-a facut un update al datelor.


Leave a Reply