Gavril Bolojan Ilie – politicianul lunii februarie.


Ilie Bolojan

Numele politicianului lunii februarie, 2010, este Gavril Bolojan Ilie.  Gavril Bolojan Ilie este primarul municipiului Oradea, municipiu guvernat de o primarie super-interactiva. Din cate stim noi, este prima primarie din Romania care a deschis cont pe twitter. :-) Sa nu se inteleaga gresit, aceasta actiune nu a reprezentat mai nimic in desemnarea politicianului lunii!

Politicianul lunii februarie, Gavril Bolojan, este membru din 1993 in PNL, fost consilier local si apoi judetean, prefect si apoi secretar general al Guvernului, ales primar din primul tur in alegerile locale 2008, cu 50.37% din voturile oradenilor, si din 23 februarie, 2010, presedinte la PNL Oradea.

Ceilalti politicieni si personalitati politice nominalizate de utilizatori, pentru luna februarie, au fost: Emil Boc (doua nominalizari), Remus Cernea, Crin Antonescu, Mihai Tatulici. Informatii cu privire la argumentele folosite de utilizatori, puteti vizualiza aici.

Cu ce sa incepem? incepem cu textul de justificare folosit de persoana care a facut aceasta nominalizare:

Primăria municipiului Oradea împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bihor au lansat, începând cu data de 15 februarie 2010, trei concursuri de idei, prin care se doreşte găsirea unor soluţii în vederea amenajării zonelor centrale ale municipiului.

Iar link-ul trimis in momentul in care s-a facut nominalizarea este catre comunicatul de presa al primariei: http://www.oradea.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=3194:concursuri-de-idei-pentru-amenajarea-zonei-centrale-a-municipiului&catid=124:stiri-si-comunicate-de-presa&Itemid=35

Ne asteptam la un text cu care sa fie justificata aceasta nominalizare, intr-un mod mai personal, un text care sa proiecteze intr-un fel calitatea de care a dat dovada politicianul in luna curenta, in viziunea utilizatorului. Dar, acceptam orice text atata timp cat se face prin acesta o justificare clara si scurta a nominalizarii.

Cu toate ca proiectul/concurs a fost initiat de o organizatie profesionala – Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Bihor, (si este normala o astfel de procedura) iar rolul primariei conduse de domnul Bolojan este acela de partener oficial, a fost luat in calcul, ca fiind o actiune de deschidere si dialog fata de cetateni, rezultatul final al acestui proiect/concurs, si anume, amenajarea unor spatii publice ale orasului, folosindu-se proiectele cetatenilor*. Mai mult decat atat, este evident ca fara semnatura de decizie a domnului Bolojan, proiectul de amenajare ce va castiga acest concurs nu va putea fi realizat. Aceasta este o atitudine ce respecta destul de mult acel set de idei/criterii folosite in desemnarea politicianului lunii.

Mai mult decat aceasta atitudine pe care am sesizat-o noi la Primaria Oradea, condusa de domnul Gavril Bolojan Ilie, s-a tinut cont si de faptul ca, recent, Primaria municipiului a fost gazda unui eveniment cu o tema mai mult decat sugestiva, ”Deschidere şi dialog între Administrația locală şi sectorul ONG”, “eveniment la care au participat aproximativ 35 de ONG-uri. S-a purtat un dialog deschis, s-au punctat anumite probleme de comunicare şi s-a căzut de acord asupra continuării dialogului pe situaţiile speciale prezentate”.

Revenim si la o alta initiativa, mai veche, despre care stim ca apartine domnului Bolojan: “Obtinerea pasaportului, a certificatelor de cazier judiciar si fiscal sau a celor de inmatriculare auto in doar cateva ore“. Nu am reusit sa gasim documentele aferente acestei initiative (poate ne scapa la cautari), insa, o astfel de initiativa aflata in palmaresul unui politician este un punct in plus in cadrul acestei campanii derulata de noi, blogosferic :-).

“Oradea curata” este o campanie din 23 septembrie 2009, in cadrul caruia, acelasi politician al lunii februarie, 2010, a facut o serie de vizite prin liceele din Oradea, in incercarea de a explica beneficiile mentinerii curateniei in oras. Va imaginati un dialog intre tinerii din Oradea si primarul acestui municipiu?

Are blog?

Dap. Are blog si se pare ca il foloseste cu mult succes si cu interes real pentru cei ce il urmaresc. O mostra de blog-posting al unui primar: 1 , 2 , 3 . Blogul a fost facut in campania electorala pentru alegerile locale 2008 (10 aprilie…), cum fac toti candidatii in campaniile electorala, iar cu timpul se pare ca s-a infiripat un adevarat love story intre bloggerii oradeni si primarul acestui oras, organizandu-se in acest sens si doua intalniri. :-)

Citire de pe blogul personal, cu referire la intalnirile cu bloggerii:

…pentru mine tinerii sunt importanţi. Nu doar fiindcă vin cu un suflu nou, cu o altă viziune asupra problemelor, neatinsă de prejudecăţi, ci şi pentru că sunt conştient de faptul că ceea ce încercăm să facem noi, cei mai în vârstă, în acest oraş, constituie viitorul lor…

Raport activitate

Dupa cum se poate vedea si aici, si aici in format video, alesul local prezinta in 2009, la un an dupa ce a fost ales in localele din 2008, un raport online de activitate. Un lucru de apreciat, dar, revenind pe acest criteriu al raportarii activitatii intreprinse in functia pentru care a fost ales, in cadrul campaniei noastre, ne dam seama ca nu este un criteriu foarte relevant, deoarece orice politician poate raporta ceea ce a realizat in ultimul an, cu sau fara participarea sau dialogul celor care l-au investit cu un mandat. :-) Asa ca, la fel cum am mentionat intr-un post anterior, vom modifica regulamentul. Puteti participa, v-am mai scris… oferim… un loc in blogroll-ul blogului nostru, cu care ne “mandrim”, in alta ordine de idei.

Sunt multe lucruri despre care s-ar putea scrie despre Primaria Oradea sub conducerea domnului Bolojan, dintre care mentionam posibilitatea de a urmari stadiul documentelor depuse la primarie, prin intermediul internetului, plati online cu cardul pentru taxe/amenzi si concursul cu premiu pentru efectuarea platii online :-), sectiunea sugestii, plina de mesaje ale cetatenilor (suntem curiosi cate dintre sesizari au gasit un raspuns) precum si lansarea in 2009, a  procedeului de selecţie transparentă a unor parteneri din domeniul ONG. Nu stim foarte multe despre acest procedeu si ce inseamna aceasta in termeni de actiune, insa vom incerca sa aflam mai multe informatii in cadrul unui interviu cu domnul Bolojan.

Asteptam Congresul PNL ca pe o finala UEFA Champions League :-) pe care o vom urmari fie la televizor fie pe blogurile participantilor #NouaPolitica, si in masura in care avem ceva timp, vom incerca de saptamana viitoare si o serie de interviuri cu tineri politicieni.


One Comment

  1. ionita says:

    Eu cred ca ati gresit mult la jurizare.
    Unde ati mai vazut un presedinte de partid sa raspunda unei scrisori deschise? Crin Antonescu este pentru mine politicianul lunii ianuarie

Leave a Reply