“10 angajamente pentru votul tau”, detalii din culisele campaniei.


Cred ca prin august, daca nu ma insel, in sala de sedinte de la Zitec se puneau la cale ultimele detalii ale Alegeri.TV cu privire la campania electorala a alegerilor prezidentiale 2009.  Ideea principala a fost aceea de a obtine interviuri cu toti candidatii la prezidentiale inainte de inceperea campaniei electorale si de a continua documentarea alegerilor din Romania, atat pentru cei inca indecisi cat si pentru viitor.

Cineva a venit cu ideea angajamentului. Alegeri.TV nu e site de stiri electorale si nici un site inregimentat politic (mai rar la noi). Campaniile electorale trec, Alegeri.TV ramane.  Super!  Cerem 10 angajamente, filmam pe cheltuiala noastra daca trebuie, pastram in arhiva, si ne vedem la alegerile din 2014. Entuziasm cat cuprinde si emotii pe masura. Cerem unor politicieni, ce maine ar putea fi presedinti, 10 angajamente pentru votul utilizatorilor internetului. La urma urmei cerem Presedintelui Romaniei 10 angajamente pentru votul cetatenilor, a celui prezent in functie si a celui viitor ales.

2009 este un an de criza economica si de mare agitatie politica, caci cine castiga presedintia are control pe mai tot si toate, desi curat Constitutional ai jura ca nu-i asa. La teve’, dialog steril pe masura mizei. Apar primele campanii media dedicate alegerilor prezidentiale 2009. Unele se pare ca sunt inregimentate politic sau servesc unor interese. Se adevereste acest zvon:  Spunesitu.ro, Vrem respect!. Incepe agitatia specifica precampaniei electorale, agitatie menita sa reactiveze structurile organizatiilor de partid dupa un somn de cateva luni. Peste noapte, Romania este o tara politica, plina de oameni cu convingeri politice, pe toate strazile, gata sa-ti prezinte solutia politica ideala. Uneori cam visceral. Parca mai visceral ca alta data.

Ca de obicei apare problema strangerii semnaturilor de sustinere, majoritatea independentilor si candidatilor partidelor mici acuza sistemul. Urmeaza o sedinta la Alegeri.TV, in care trebuie sa decidem daca organizam o actiune online ce va promova prezenta la vot sau dezvoltam un sistem online de strangere semnaturi, gratuit pentru toti candidatii. Bugetul este mic, grea alegere!

Implementam, pentru toti potentialii candidati la prezidentiale, un sistem online ce permite utilizatorilor trimiterea de semnaturi sustinere pentru candidati si renuntam la concursul pentru prezenta la vot, la urma urmei asta este deja un cliseu, in schimb strangerea de semnaturi de sustinere online este o premiera. Oferim candidatilor video-campanii comunicare pe online, oferim solutii video pentru campanii. Nu prezinta interes asa ceva.

Dam cu banul: care din politicienii si personalitatile, care si-au anuntat intentia de a candida, va reusi, sau nu va reusi, sa stranga numarul de semnaturi necesare depunerii candidaturii, o adevarata bataie de cap. Facem un tabel, punem toti candidatii in acesta si evaluam, in fiecare dimineata, pe o scara 1-10, sansele. Ne miscam cu echipa de filmare in functie de acesta. ASR Radu Duda se retrage. Domnul Nati Meir anunta ca se retrage iar apoi este arestat, dl. Gheorghe Piperea se retrage dar ramane pe baricade.  Pfu..! am gresit evaluarea.

Kelemen Hunor raspunde prompt, filmam, montam, publicam. La fel de promt raspunde si dl. Vadim Tudor:  “domnul Vadim nu este interesat de asa ceva!” : -).  Dupa vreo 10 de telefoane si email-uri catre PSD, primim angajamente scrise, fix cand nu ne asteptam. Dar cand filmam?  intrebam noi si  niciun raspuns. Dl. George Becali nu este interesat de asa ceva, si nici nu-si va schimba aceasta parere. Presedintele considera ca programul sau, “Viziunea mea”, este angajamentul pe care si-l ia in fata romanilor. Asteptam o programare in agenda de campanie, pentru filmare.

Joi sau vineri, domnul Sorin Oprescu ajunge in Bucuresti, filmeaza toata ziua pe la televiziuni si apoi vom fi contactati. De dimineata. Se strang vreo 100 de telefoane si email-uri date catre reprezentanti, consultanti, apropiati, unde cel mai simplu a fost la PAS, din doua conversatii telefonice si un email, s-a aflat numarul de telefon al candidatului, s-a stabilit data, ora, locatia filmarii, tema interviului si alte detalii ale campaniei si interviului.

Ultima saptamana

Toata presa anunta dezbateri televizate: unu la unu, doi la doi si apoi trei la trei. Carisma TV castiga, replicile memorabile castiga voturi, glumele sunt apreciate.  La fel si audienta TV ce rezulta in urma acestora. Peste noapte, Romania nu vrea respect, nu vrea angajamente ci vrea “dezbatere”, glume, caterinca si replici celebre. Luni, 14 octombrie, vom incerca, pentru ultima data, sa obtinem interviu video in cadrul campaniei “10 angajamente pentru votul tau”.


4 Comments

 1. M.Adrian says:

  Bun, misto campania pacat ca nu a iesit. Pacat ca politicienii nu au acceptat asa ceva. Intr-o oarece masura, poate nu e eficient pentru ei asa ceva. O ora doua de filmari cu voi nu stau in balanta cu 2-3 ore de baita de multime sau plimbare printre satenii vreunei comune.
  Am citit angajamentele, cat am putut. Am vazut la un moment dat angajamentele domnului Ghorghe Piperea, care ulterior s-a retras. Da. Chiar crezi cand iti vorbeste o astfel de persoana.
  Despre angajamentele celorlalti polititieni, cu experienta in iesiri publice, nu pot sa spun decat ca se vede clar ceva putred in ideile expuse.
  Ah! si inca o chestie: eu nu cred ca politicienii au refuzat/ignorat aceasta campanie. animalul politic din acestia sigur ar fi percutat la o astfel de campanie. Cred ca mai mult este vorba de strategii de campanie care, in paranoia lor, nu si-au permis riscul de a sfatui astfel de aparitii.

 2. George says:

  Yeah! nu vrem angajamente nu vrem respect! vrem caterinca! Romanul s-a nascut clovn!
  Normal ca asta are sa primeze: caterinca, showul, dezvaluirile socante. De ce se vinde Libertatea asa de bine?

 3. Iulia.V says:

  Prostii! pentru cateva zeci de mii de persoane, greu de manipulat nu-si misca ei hoiturile.
  Asta e adevarul! Oricum nu au cum sa schimbe parerea unor liberali convinsi sau a unor democrati, ce au o educatie superioara.

 4. [...] din culisele campaniei pot fi gasite aici.  Comunicatul de presa al campaniei, aici. Tags: blogosfera, candidati, confruntare, dezbatere, [...]

Leave a Reply